Tips och Trix - www.swed-n.se

swed-N.se
Go to content

Main menu:

Tips och Trix

Att lägga på dekaler.
(är pilligt, roligt och efter lite övning absolut inte svårt)
Detta är mina erfarenheter och tankar om att lägga på dekaler. Givetvis finns det lika många sätt att lägga på dekaler som det finns dekalpålaggare. Men jag tänkte att detta kan fungera som ett tips och kan vara lite hjälp på vägen för den om inte har så stor erfarenhet av våtdekaler.

Vad som behvös:
Rakblad/vass kniv, en skål med vatten, pintett, något att peta med som ex en tandpetare. En pensel är också bra att ha till hands för att flytta eller blöta upp en fel torkad dekal. Tops eller en bit papper är också bra att ha om det blir för mycket vatten så att dekalen flyter runt innan den "suger" fast mot underlaget.

Förberedelser:
Ytan som dekalerna ska läggas på bör inte vara matt utan ska vara så blank som möjligt. För bästa resultat ska ytan klarlackas. Detta av två anledningar: Dels fäster dekalen bättre på en blank yta och sen försvinner överskottet av bärfilmen utanför trycket mycket bättre mot ett riktigt blankt underlag.

Hur gör man:
Skär ut dekalen med rakblad så nära trycker som möjligt för att slippa den om än väldigt tunna bärfilmen utanför trycket. (Var försiktigt med att inte trycka eller hålla emot på trycket då dekalerna skärs ut.) Lägg dekalen i blöt och efter några sekunder (tiden beror på storleken på dekalen) så är den redo att tas upp med en pincett.  Få dekalen ligga för länge släpper den helt från pappret och då blir det svårare att få upp den ur vattnet då den lätt rullar sig runt verktyget man använder. Fukta underlaget som dekalen ska fästas på och skjut sen försiktigt över dekalen över med exempelvis en inte allt för genomvåt pensel. Om det är en väldigt lite dekal så kan en blöt tandpetare användas. Är underlaget väldigt ojämnt så är en dekalvätska som exempelvis Micro SET (den blå) mycket bra att använda.    Efter att dekalen ligger på plats ska den torka in ordentligt och man kan hjälpa den på traven genom att ”badda” med en topps runt omkring för att suga upp eventuellt vatten runt omkring. Om underlaget är ojämnt och dekalen inte åt ordentligt om kan Micro SOL (den röda) användas för att få dekalen att fästa bättre. Men! Då finns det risk att det blir små bubblor kvar under dekalen om det är en stor dekal som ligger över ex långa ränder. Man bör inte röra dekalen efter att SOL vätskan är applicerad då den blir väldigt skör pga att vätska löser upp den väldigt mycket. Men om man vågar så man man badda försiktigt med en våt papperstuss för att med ”våld” tvinga in den i ojämnheter och då dekalen att smita åt ordentligt. (Men då är risken väldigt stor att trycket slits på topparna av strukturen den ligger på!)    Som avslutning när dekalerna torkat ordentligt måste alltid ett skyddande lager lack läggas på om man vill ha dem kvar där utan att de ska flagna av eller blekas efter ett tag. (Lacken kan vara klar, matt eller något där emellan.)
Back to content | Back to main menu